Project

General

Profile

Bug #3399

Connect to 1.8.8 fail after installation

Added by Alain Deschênes over 8 years ago. Updated over 8 years ago.

Status:
Bug resolved
Priority:
Normal
Assignee:
-
Category:
-
Target version:
Start date:
11/05/2011
Due date:
% Done:

100%

Estimated time:
Complexity:
Normal
SCRUM pts - complexity:
?

Description

Hi Julio,

Can you get a look on those posts:
http://chamilo.org/fr/node/1338
http://chamilo.org/fr/node/1344
http://chamilo.org/fr/node/1349
http://chamilo.org/fr/node/1353
http://chamilo.org/fr/node/1355

It seems that we have a problem to connect to released 1.8.8 after the installation.

Thanks,

Alain


Files

new_setup_188.jpg (299 KB) new_setup_188.jpg New setup Alain Deschênes, 16/05/2011 00:05
sql_188.jpg (172 KB) sql_188.jpg Try something different whit database Alain Deschênes, 16/05/2011 00:05
3db.jpg (114 KB) 3db.jpg Alain Deschênes, 16/05/2011 01:44
error-one-database.png (44.1 KB) error-one-database.png Julio Montoya, 20/05/2011 11:36

Associated revisions

Revision d35f16e2 (diff)
Added by Julio Montoya over 8 years ago

Fixing bug when db prefix is empty when using single database mode see #3399

History

#1

Updated by Julio Montoya over 8 years ago

  • Status changed from New to Assigned
  • Assignee set to Julio Montoya
#2

Updated by Julio Montoya over 8 years ago

  • Status changed from Assigned to Needs more info
  • % Done changed from 0 to 10

I tried the installation and a new installation and everything works well.
I test it in a Ubuntu 11.04 + PHP 5.3.5 How can I reproduce the error? Are you using XAMPP? WAMPP under Windows XP, Vista?
Need more feedback about this one!

#3

Updated by Alain Deschênes over 8 years ago

Hy Julio,

This is a short video of my installation: http://tmblimoilou.com/Bugs%20Chamilo/c188/c188.html

And, you can see my configuration via phpinfo installed on my site : http://tmblimoilou.com/c1/phpinfo.php

Thanks for your help,

Alain

#4

Updated by Ivan Tcholakov over 8 years ago

I have the chance to reproduce this bug using the published file chamilo-1.8.8.zip, checksum e31f9c7c52b3ec7b6ab768380b56357ebe86a82a
(Windows Vista, XAMPP 1.7.4)

#5

Updated by Ivan Tcholakov over 8 years ago

After the installation and failure to login I closed the browser and the opened it again. Now the login is successfull. It seems to me, that there is garbage left in the $_SESSION variable during the installation that prevents the initial logging. This is not easy to be tested, but I'll try.

#6

Updated by Ivan Tcholakov over 8 years ago

I found that there is nothing wrong with the $_SESSION variable during the installation. The second attempt: I deleted the configuration file and reinstalled the system again. When I clicked on "Goto your installed portal" I was logged in automatically which seems to be the desired behavior.

#7

Updated by Juan Carlos Raña Trabado over 8 years ago

Alain Deschênes wrote:

Hy Julio,

This is a short video of my installation: http://tmblimoilou.com/Bugs%20Chamilo/c188/c188.html

And, you can see my configuration via phpinfo installed on my site : http://tmblimoilou.com/c1/phpinfo.php

Thanks for your help,

Alain

magic quotes GPC On ?
short Open Tag On ?

You can retry with this parameters Off?

The result is the same?

#8

Updated by Juan Carlos Raña Trabado over 8 years ago

No sé si esto puede tener relación con el problema comentado, pero de hecho es un funcionamiento irregular.

La configuración del usuario de magic quotes GPC en On y de short Open Tag en On no son las correctas con Chamilo y están desaconsejadas con la versión 5.3.4 que maneja de php.

He comprobado que por alguna razón se produce el siguiente comportamiento con la tabla principal cuando short Open Tag está en On.

Alain tiene este parámetro en On en su instalación y cambia el nombre de la base de datos principal de chamilo_main a adeschen_188. Lo normal es que el resultado fuera el siguiente:
other_database_I
Chamilo
_adeschen_188
_chamilo_main
other_database_II

Pero en realidad lo que ocurre es:

other_database_I I
Chamilo
_chamilo_main
adeschen_188
other_database_II

Sería una buena idea poder acceder a la estructura de base de datos que tiene el usuario mediante phpmyadmin o simplemente que la capturara desplegada mediante un clip.
Otro detalle interesante podría ser el que comprobara si tiene algún archivo con el nombre que busca dentro de htdocs/c1/home/

#9

Updated by Alain Deschênes over 8 years ago

Someone can translate for me the post of Juan... Thanks

#10

Updated by Alain Deschênes over 8 years ago

I've retry the installation with all essentials parameters green like you can see on attached pictures
Same result, impossible to login.

#11

Updated by Alain Deschênes over 8 years ago

I've found a solution. Install Chamilo 1.8.8 by using 3 db. It works perfectly ;-)
To see my setup, get a look on the attached picture.

Thanks Juan for the idea of using something like this.

Alain

#12

Updated by Julio Montoya over 8 years ago

#13

Updated by Julio Montoya over 8 years ago

Thanks everyone, thanks for your reviews. I could reproduce the error Alain mention thanks to Juan Carlos analysis about the databases name.

The error can be reproduced using this settings in the database:

then when querying the database to try to login the query is:

SELECT user_id, username, password, auth_source, active, expiration_date FROM `adeschen_188_user` WHERE username = 'admin'

instead of

SELECT user_id, username, password, auth_source, active, expiration_date FROM `adeschen_188`.`user` WHERE username = 'admin'
#14

Updated by Julio Montoya over 8 years ago

  • Status changed from Assigned to Needs more info
  • Assignee deleted (Julio Montoya)
  • % Done changed from 20 to 80
#15

Updated by Julio Montoya over 8 years ago

  • Target version set to 1.8.8.4
#16

Updated by Alain Deschênes over 8 years ago

I've changed this file on my release (Checksum e31f9c7c52b3ec7b6ab768380b56357ebe86a82a) and I've installed it with one database.

Working perfectly :-) I'm really pleased with the improvements of this new release

#17

Updated by Olivier CORRE over 8 years ago

resolves he problems i had with chamilo not updating from 1.8.7.1

#18

Updated by Julio Montoya over 8 years ago

  • Status changed from Needs more info to Bug resolved
  • % Done changed from 80 to 100

Great! Closing the task ...

Also available in: Atom PDF